Romania:grave inundatii


Intinderi nesfârşite de apă. Sate întregi distruse de viituri. Oameni disperati, case dărâmate, drumuri distruse, culturi dispărute, cadavre de animale în putrefacţie şi peste toate nămol. Acestea sunt imaginile cu care televiziunile din România si-au deschis in ultima vreme jurnalele informative.Ajutoare pentru sinistratii din judetul Braila

Acum in mare parte, apele care au inundat în special judeţele din estul României, s-au retras, dar au lăsat în urmă dezastrul. Un bilanţ al celor mai grave inundatii care au afectat Romania in ultimii 30 de ani cuprinde peste 20 de morţi, 14 mii de persoane evacuate, 600 localităti afectate, din care cateva zeci sunt, inca, izolate din cauza distrugerii unor poduri şi şosele, aproape 2.600 de locuinţe distruse si alte cateva mii avariate.

150.000 de hectare de teren agricol inundate. Intorsi la casele lor sinistratii încearcă să mai salveze ceva din avutul lor de o viata. Sinistratii nu sunt, insa, singuri in faţa nenorocirii. Romanii, fie ei persoane publice sau simpli anonimi, precum si diferite companii le vin în sprijin prin donaţii în bani, alimente sau materiale de construcţie.

Evacuarea unora dintre sinistratiAutorităţile le asigura bunurile de stricta necesitate si fac eforturi să repună în funcţiune în totalitate reţelele de alimentare cu apă, gaz şi energie electrică. Executivul a alocat fonduri pentru refacerea cat mai rapida a infrastructurii: reabilitarea cailor ferate si a drumurilor nationale distruse, refacerea podurilor. Numeroase tari, precum şi instituţii internaţionale şi-au oferit sprijinul pentru refacerea zonelor calamitate.

home