Martori ai Împărăţiei
- Trei sărbători în una –

 

Fraţii Asumpţionişti şi Surorile Oblate Asumpţioniste din regiunea Bacău au decis ca anul acesta, în semn de o deschidere şi de o vizibilitate mai mare, să sărbătorească împreună cu credincioşii din parohia Mărgineni şi cu toate familiile de prieteni şi tineri care ne cunosc şi frecventează comunităţile noastre trei sărbători în una:
* Intrarea în templu a Sfintei Fecioare Maria
* Ziua trecerii spre eternitate, acum 125 de ani, a fondatorului nostru pr. Emmanuel d’Alzon.
* Martiriul fraţilor noştri, fericiţii Kamen, Pavel şi Josaphat

Momentul spiritual a început la 16.30 prin animarea şi recitarea sf. Rozariu de către surorile OA. La ora 17.00 a urmat celebrarea sf. Liturghii prezidată de pr. Iosif Gal aa. Au mai fost prezenţi şi preoţii din parohie precum şi cei din parohiile Izvoare-Bacău şi Baraţi. Pr. Celeste a explicat tuturor credincioşilor prezenţi sensul sărbătorii noastre:
* Sfânta Fecioară Maria este oferită lui Dumnezeu.
* P. d’Alzon este un martor al împărăţiei Lui Dumnezeu prin toată viaţa lui.
* Fericiţii Kamen, Pavel, Josaphat sunt martori ai împărăţiei Lui Dumnezeu prin sângele lor.

„În centrul acestei sărbători se afla împărăţia Lui Dumnezeu şi nişte oameni care au dat mărturie despre ea. După Revoluţia franceză, într-o societate care vroia să se construiască fără Dumnezeu, Domnul a trimis un om, pe Emmanuel d’Alzon, ca să mărturisească Împărăţia lui Dumnezeu. În Bulgaria, în anii cinzeci, într-o societate comunistă care vroia să se construiască fără Dumnezeu, Domnul a dat graţia şi forţa martiriului fraţilor noştri Kamen VITCHEV, Pavel DJIDJOV şi Josaphat CHICHKOV pentru ca ei să mărturisească Vestea cea bună a lui Isus Cristos. Aceşti fraţi ai noştri sunt discipolii fondatorului nu numai pentru că au îmbrăcat aceeaşi haină sau pentru că au îmbrăţişat acelaşi spirit prin regula de viaţă, ci mai mult: cu sângele lor au dat mărturie despre Isus Cristos în faţa celor care îl tăgăduiau sau îl blestemau. În parcursul vieţii acestor trei fraţi putem citi carisma Asumpţiunii în carne şi oase. Erau diferiţi unii de alţii prin caracterul lor, prin formarea lor, dar erau oameni de credinţă ai timpului lor. Aveau aptitudini şi calităţi de formatori. Erau angajaţi cu pasiune în Biserica locală şi lucrau cu inteligenţă şi ardoare la unitatea creştinilor. Erau foarte atenţi la trezirea vocaţiilor în întreaga Bulgarie.
Astăzi, căutând şi interpretând voinţa Lui Dumnezeu Asumpţiunea propune:
• Calea comuniunii. Vrem să fim oameni de comuniune într-o lume divizată.
• Calea propovăduiri credinţei. Vrem să anunţăm Cuvântul speranţei şi al mântuirii pentru ca viaţa să învingă moartea.
• Calea solidarităţii. Vrem să fim solidari cu cei mai mici ca să vină o lume mai umană.
Credem şi mărturisim că lumea actuală are nevoie de comuniune, de credinţa, de solidaritate ca să vina acea Împărăţie de unitate, de pace şi dreptate…”

După predică a avut loc proclamarea promisiunii religioase de către fraţi şi surori iar înainte de final tot poporul s-a rugat prin mijlocirea fericiţilor Martiri la icoana expusă în faţa altarului. Câteva simboluri marcante înconjurau icoana: o puşcă, o pereche de cătuşe şi sârmă înghimpată. Toţi participanţii au primit câte o imagine a fraţilor martiri. După Liturghie toţi credincioşii s-au bucurat de un pahar de vin fiert, prăjituri şi sucuri. Pentru cei mai apropiaţi s-a organizat şi un bufet fraternel la mănăstire. Tinerii s-au bucurat şi de un moment de destindere.
Considerăm că a fost un început bun care ne poate deschide noi căi pentru venirea Împărăţiei lui Dumnezeu şi cunoaşterea Asumpţiunii de ieri şi de azi.
Pr.Paulet Gica

Home