Поклонение до Лурд

 Българи участват във френското национално поклонничество до Лурд
        И тази година за празника Успение Богородично, стотици хиляди вярвящи се  бяха отправили към Светилището на Дева Мария в Лурд, Франция, за да почерпят от изцеряващия извор на вярата. От 12 до 17 август се проведе 133-то френското национално поклоничество, организирано от отците Успенци и водено от архиепископа на Париж монс.Андре Вен Троа            
        
Но най-хубавото беше, че на това поклонение имаха възможността да участват и група българи, водени от отците успенци от източно католическа енория Възнесение Господне в Пловдив.
         Тази година за празника Успение Богородично към вярващите от цял свят отправи ли се към светилището на Дева Мария в Лурд се присъединиха и  български поклонници, поверявайки своите надежди на Божията Майка. В 100 членната българска група заедно в молитвите и упованието си към Мария застанаха верни от апостолическата екзархия и православни християни. Групата бе водена от отец Даниел Жилие и отец Клаудио Мо
лтени, а програмата на поклонничеството следваше основната програма на националното поклонение на верните от Франция. В поклонничеството участваха и младежи, участващи в групата Християнска еволюция и нейния ръководител- Борислав Иванов. Някой от поклониците споделиха своите впечатления и силното вълнение от преживяното- възхищението, което са  изпитали от силната вяра,  съзряна в очите на другите  поклонници. Българската група е изживяла литургичната радост на празника Успение Богородично заедно с поклонници от различни държави на площада пред Катедралата, а младежите, вечерта са участвали в младежкото бдение като с радост са изслушали проповедта на монсеньор Ренато Бокардо.

В програмата им са били включени още катехизис, среща между поклонници от различни държави; беседи; бдение, участие в света литургия за всички лаици участващи в живота на общността на  успенците, както и  международна литургия за всички участници в поклонението от всички страни;  молитва на всички поклонници за Европа и мир във Франция. В Новер са се поклонили пред тялото на света Бернадета.
Това поклонничество до Лурд не е първо за Борислав, но както за него, така и за много верни всеки досег с целебния извор на вярата е повод за  ново преживяване и преоткриване.
 
                                                                                                           Борис

HOME