08/02/2006 18.07.05
Бенедикт ХVІ: Нека саможертвата на убития в Турция Дон Андреа допринесе за диалога между религиите и мира между народите

 

Този призив отправи Папата по време на седмичната генерална аудиенция във Ватикана. Придружен от продължителните аплаузи на поклонниците, Папата отдаде почит на Дон Андреа Санторо, представяйки писмо на свещеника, написано лично до него, само няколко дни преди драматичния инцидент. Писмото носи датата 31 януари и е написано заедно с малката християнска общност от енорията Санта Мария в Трабзон:

"С дълбоко вълнение прочетох писмото, което отразява душата на този свещеник, неговата любов към Христос и хората и неговата грижа за малките, каза папата. Това писмо ще бъде публикувано в "Осерваторе Романо", като свидетелство за любовта и вниманието към Христос и Неговата църква. То е придружено от писмото на жените в неговата енория, които ме канят да ги посетя, и отразява тяхната силна вяра и любов, живо присъстващи в сърцето на Дон Андреа Санторо. Нека Господ прибере душата на този мълчалив и смел служител на Евангелието и направи така, че неговата саможертва послужи за каузата на диалога между религиите и за мира между народите".

Катехистичното размишление, което обикновено прави папата по време аудиенцията, бе вдъхновено от 144 библейски псалм или Давидова хвала. "Божествената царственост в псалма - поясни Папата - не внушава дистанция и превъзходство, както понякога се случва при упражняването на човешката власт. По-скоро чрез нея Бог изразява своята любов към слабите и беззащитните". "Както е дин любвеобвилен баща Той подкрепя всички падащи и изправя всички свалени в прахта на унижението". Затова "праведен е Господ във всичките Си пътища и благ във всичките Си дела". Оттук и заключението но Папата, че "истинският вярващ е онзи, който призовава молитвено Господа, търси го с чисто сърце и се бои от Бог, послушен е на Неговата воля и внимателен към Неговото слово, но най-вече който Го обича и търси закрила под неговата мантия".

По време на обичайните поздрави към различните присъстващи групи от цял свят, Папата специално се обърна към поклонниците от Хърватска, припомняйки им литургичния празник на Блажен кардинал Алоиз Степинац, мъченик и свидетел на истината, като ги прикани да намерят в него "пример за християнски живот и любов към Родината". Бенедикт ХVІ молитвено призова и Св.Джироламо и Света Джузепина Бакита, чийто литургичен празник Църквата чества на днешния ден, като пожела тези светци да се застъпят от небето най-вече за младежите и "разкрият сърцата им за светостта във всекидневния живот".
 

HOME