Миналата неделя на 21 май бe осветeна новата конкатедрала Св. Йосиф в София.


За Католическата църква в България това бе сбъдването на една стара мечта, която се осъществи въпреки неблагопрятните исторически съвития.

През Втората световна война, старата катедрала беше разрушена от бомбардировкте, а през комунистическия режим надеждата за построяването на един нов религиозен храм на това свято място рухна окончателно. Тогава, никой от христяните в България не можеше и да си представи , че ще настъпи едно такова бъдеще в което тази стара мечта на християните - католици в София ще се превърне в щастлива реалност .
Но човешките планове не могат да попречат на божиите намерения.
И така миналата неделя 21. 04. 2006 това стана факт и в новата църква неред с многобройните верни влязоха и мнозина политически личности, между които ще споменем присъствието на Вицепрезидентът Ангел Марин, министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и столичният кмет Бойко Борисов. Събитието бе почетено и от всички религиозни общности в страната, като Българска Православна Църква бе представена от Видинсият митрополит Дометиан.
Новата катедрала бе осветена от държавният секретар на Ватикана Анджело Содано, чрез божествена литургия в съслужение с Негово Високопреосвещенство Монсеньор Джузепе Леанца - папският нунций, епископа на Софийско - Пловдивската епархия Монсеньор Георги Йовчев, епископа на Русенската епархия Монсеньор Петко Христов и епископа на Католическа апостолическа екзархия, Монсеньор Христо Пройков.
Проповедта на кардинал Анджело Содано беше прочетена на български език, от един младеж -свещеник от енорията. В своята проповед кардиналът спомена и делата на нашите мъченици за вярата -отците успенци, Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков, но за жалост без да спомене религиозно семейство към което са принадлежали.
Думите на Кардинал Содано бяха една пространна похвала към Господа за това че чрез човешките дела Той е пожелал присъствието на този храм в центъра на българската столица.
Близо до нова католическа катедрала, от другата страна на улицата, се намира една друга голяма сграда, тази на Булбанк- най голямата банка в България.
Богът на парите, съперничи с Богът човеколюбец(Премъдрост Соломонова Гл. 11,25)
Новата религиоза сграда се извисява високо и тържествено в небето и ни напомня за духовния стремеж на човешката същност.

Влизайки в църквата, едно голямо христово разпятие, което се намира отзад на олтара, веднага привлича погледа на посетителя .

Чертите на лицето му ни показват един състарен и измъчен образ.

Размерите на този Христос са неимоверно големи и ни напомнят типичното духовно послание на латинско- католическата традиция: Христос умря заради нашите грехове и ни спаси със смъртта си. Моето лично мнение е ,че това разпятие е прекалено голямо и ми се струва че то въздейства малко подтискащо, като ни напомня за нашия човешки грях .

Аз лично предпочитам образа на Христос възкръснал от мъртвите, който ни спаси с красотата на възкръсението си - едно типичното духовно послание на православната църквата. Но това е само едно лично мнение.

Важното бе че католици и православни се събрахме заедно, за да отпрануваме това чудесно събитие и аз също като останалите присъстващи пеех с радост Многая лета за цялата българска Църква.
 

HOME