13 ноември. За да не забравим че...

 

На 13 ноември цялата католическа църква ще празнува нашите българи свещеномъченици. Братята успенци и сестрите облатки, са поканени да подчертаят особено това събитие. Защо днес е много важно, за цялото успенско семейство, да празнуваме този спомен ?
Както христяни, и монаси и сестри, ние известяваме и свидетелствуваме на света, че можем да разберем наистина, историята на човечеството, само когато посрещаме присъствието на Бог, между нас.
Господ търси и иска да се среща със човека. Цялата Виблия и историята на Църква свидетелствуват за тази среща.
Отците Камен, Павел, Иозафат, участват, влизат в състава, на тази конкретна и проверена истина. Те не бяха герои.
Те бяха просто братя, които са свидетелствували, за присъствието на Господа на едно място и на един момент, в който човек отказва бурно да посрещне присъствието на съдбата си.
Християнската памет не е само един минал спомен, но тя я прави навремен факт, способен да съобщава за благодатта на Господ, днес. Ние, братята успенци и сестрите облатки, които живеем в Пловдив, имаме късмет да бъдем на мястото, в което са живяли нашите братя блажени свещеномъченици Камен, Павел и Йосафат. Затова трябва да пазим особено тяхната памет. Бог ги е избрал, както пример за цялото успенско семейство. Този пример свидетелствува, преди всичко, за сплотеността, чийто основа, е любовта на нашиа Господ Исус Христос: сплотеността нашите обнощности, църквата, в целиа свят. Тази сплотеност се основава върху любовта на кръста.
Може би нашите братя свещеномъченици не бяха герои, но със сигурност са хора способни да свидетелствува за любовта на Бог
На всички вас, братя успенци и сестри облатки, ви пожелаем да живете като тях.
Братски
Общноста на братята успенци и сестрите облатки във Пловдив
 

home