Среща на млади католици в Провдив

 

24 ноември, една прекрасна събота, която ни събра всички младежи от енориите в Куклен и Пловдив в общността на сестрите Облатки.Целта беше да прекараме заедно целия ден като се молим и забавляваме.

Първо трябваше да се запознаем помежду си, защото имаше младежи между нас, които виждахме за първи път. Винаги е много оптимистично да видиш нови хора в живота на енорията и църквата, най-вече за нас, по-възрастните младежи.
После следваше беседа, която водеше отец Даниел Жилие върху християнското семейство и как да създадем здраво семейство.

Тази тема беше свързана с празника Въведение Богородично-празника на християнското семейство, който чествахме на 21 ноември и който е също празник на основателя на Семейството на Успенците- отец Еманиел ДАлзон.
Всеки от нас беше поканен да напише на лист три думи, които според него би трябвало да са в основата на едно здраво и добро семейство.

Отговорите бяха много различни, но доминираха разбира се Любовта, Доверието и Прошката.

И за мен това са думи, без които е немислимо да се създаде здраво, сплотено семейство. Разбира се най-велика е Любовта, и то истинската Любов, а не страстта или временното привличане, тази любов, с която ни обикна първо нашия Господ.

Очевидно е, че за нас младежите е трудно да се научим да обичаме враговете си, както ни приканва Исус Христос и това може да стане само с помощта на най-силното оръжие, което има християнинът-молитвата.
След тази много необходима и интересна дискусия, присъствахме всички заедно на красива литургия в параклиса на сестрите Облатки, литургия, отслужена за нас и ръководена от нас-младежите.
След духовната храна е важно също да приемем и храна, която ще даде сили на тялото ни.А при сестрите Облатки тази храна е винаги много вкусна и приятна. Освен многото и красиво подредени ястия, всеки от нас получи малка картичка с образа на о. ДАлзон, основателят на Успенското семейство и благодарение на който бяхме всички заедно тази събота.

Получихме също и малка забавна картинка с думичка, върху която трябваше да размислим по време на обожаването.
След обилното похапване, време бе за миене на чинии.За мен, която съм живяла известно време в общността, времето за миене на съдове е време за много забавления и споделяне, особено сега когато бяхме около 15 младежи.
След съдовете сестрите ни бяха подготвили много трогателен филм, който гледахме с огромен интерес- Животът е прекрасен, филм, който чрез смях и драма ни разкрива огромната любов на родителите към техните деца, силата на вярата и надеждата.
Този прекрасен и весел ден можеше да свърши само с обожаване и благодарност към Господ за това, което сме, за живота, който имаме, за прекрасните мигове, които прекарваме заедно.

Завършихме с песен за единство, като си обещахме да се видим отново през месец януари всички заедно в името на Господ, който е винаги с нас на тези срещи.
Благодаря от цялото си сърце на сестрите Облатки и отците Успенци за тяхното топло гостоприемство и по-особено на о. Еманиел ДАлзон за решението му да започне Мисията на Изток, да изпрати при нас Божи служители, които работят за идването на Божието царство.
Бог да ви благослови скъпи отци и сестри!

 

HOME